Apple werkt mogelijk aan draadloze Li-Fi verbinding in iPhones

Het ziet ernaar uit dat Apple al een tijdje bezig is met experimenten omtrent het implementeren van Li-Fi in haar iPhone reeks.

Li-Fi is een ongebruikelijke methode van draadloze communicatie die gebruik maakt van zichtbaar licht in plaats golven uit het onzichtbare spectrum zoals bijvoorbeeld bij het huidige Wi-Fi het geval is. In theorie zou Li-Fi een stuk efficiënter en sneller (lees: snelheden tot wel 224 Gigabit/seconde) zijn dan Wi-Fi maar heeft het ook nadelen zoals het feit dat er altijd een licht moet branden om het te kunnen gebruiken.

iOS Code en geruchten

li-fi-network

Twitter-gebruiker Chase Fromm kwam erachter dat Apple al in de code van iOS versie 9.1  en later (oktober 2015) verwijzingen heeft geplaatst naar het gebruik van de techniek in de iPhone 6S en mogelijk ook toekomstige modellen. Vlak voor de release van de iPhone 6S was al bekend dat het toestel een aantal nieuwe en unieke specificaties met zich mee zou brengen. Zo heeft heeft het huidige vlaggenschip van Apple bijvoorbeeld 3D Touch waarmee het toestel nu meet hoe hard je vinger op het scherm drukt, een Lightning oplaad/datakabel en een gloednieuwe nieuwe Apple A9 chip onder de motorkap zitten.

Gezien de  verwijzing die in de iOS code is gevonden en de reeks aan nieuwe features van de iPhone 6S is een mogelijk extra item aan dit lijstje in de vorm van een Li-Fi connectie niet geheel ondenkbaar.

In 2013 gingen er overigens ook al geruchten de ronde dat Apple bepaalde patenten omtrent ‘communicatie via licht’ op haar naam probeerde te zetten. Lange tijd werd dan ook gedacht dat de huidige generatie iPhone (lees: iPhone 6S) mogelijk gebruik zou gaan maken van Li-Fi, maar het lijkt er nu op dat deze geruchten zich – met meer aanwijzingen dan ooit – gaan verplaatsen naar de opkomende iPhone 7.

Eerste Li-Fi product is al een feit!

maxresdefault (1)

Hoewel de techniek op commercieel gebied nog maar in de kinderschoenen staat is het eerste Li-Fi product al wel een feit. Het bedrijf Pure Li-Fi liet de wereld in 2014 op de CES al kennis maken met de Li-1st, de eerste lamp die gebruik maakt van Li-Fi om te communiceren met andere apparaten. Het bedrijfje heeft met haar demonstratie ondertussen al miljoenen aan investeringen opgehaald wat laat zien dat er blijkbaar veel (commerciële) interesse is in Li-Fi techniek.

Hoewel de lamp eigenlijk nog maar een experiment is laat het wel al zien waartoe de technologie in staat is. Met een verzender (lamp) en ontvanger (andere lamp) die beide zijn aangesloten op verschillende computers kunnen full HD videobeelden over een afstand van 3 tot 5 meter worden verstuurd.

Mocht de technologie zich in de nabije toekomst verder ontwikkelen dan zou het zomaar kunnen dat de iPhone 7 gebruik zou kunnen maken van Li-Fi om bijvoorbeeld supersnel met andere Apple apparaten te kunnen communiceren om bijvoorbeeld grote bestanden van je iPhone naar Macbook te verplaatsen.