5 tech-trends die je in 2016 in de gaten moet houden!

Toen Gordon E. Moore zijn wereldberoemde ‘Moore’s Law’ opstelde en ons vertelde dat de kracht van computers elke 2 jaar minstens zou verdubbelen had hij het bij het rechte eind. Sterker nog, de afgelopen jaren lijkt het erop dat bepaalde technologieën zich zelfs sneller ontwikkelen dan Meneer Moore ooit had durven dromen.

MS-chip

Doordat computers tegenwoordig in extreem korte tijd steeds sneller en kleiner worden zien we ook alsmaar nieuwe tech-trends voorbij komen. Toen de originele iPhone in 2007 het daglicht zag duurde het niet lang voordat mobiele telefoons eigenlijk allemaal in smartphones veranderden en voila, vandaag de dag heeft bijna iedereen in Nederland een smartphone met touch scherm.

Het is bijna onmogelijk om alle ontwikkelingen bij te houden, daarom hebben wij voor jou een selectie gemaakt van 5 tech-trends die het dit jaar waarschijnlijk helemaal gaan maken!

1. Zelf-rijdende Auto’s

artikelen_fotos_26755_800

Geloof het of niet, maar de zelfrijdende auto uit Night Rider is niet meer science fiction maar staat nu al bij een hoop gelukkige eigenaren voor de deur. De Tesla Model S heeft bijvoorbeeld al een aantal functies die verdacht weg hebben van een auto die zichzelf kan besturen en direct reageert op gebeurtenissen in de omgeving. (zonder handen aan het stuur over de snelweg rijden, uit zichzelf de garagedeur openmaken parkeren en de deur weer op slot doen zijn maar een paar voorbeelden.

Volgens Tesla CEO Elon Musk wordt krijgen tegen het jaar 2018 de echt volledig zelf-rijdende auto’s te zien en over 10 jaar is het nog maar de vraag wat veiliger is, een mens of computer achter het stuur.

2. ‘Slimme wearables’

Why-Smart-Money-is-Betting-on-Android-in-Wearables-Market

Dat onze telefoons ondertssen ‘slim’ zijn wisten we al, maar 2016 wordt het jaar waarin de familie van ‘slimme apparaten’ zich flink gaat uitbreiden. Elke paar maanden komen er weer een reeks aan draagbare accessoires uit die allemaal een kleine computerchip in zich hebben en natuurlijk gegevens uit kunnen wisselen met je smartphone, laptop of zelfs je auto.

Verreweg de meest populaire accessoires zijn toch wel de fitness trackers en smart watches. De kleine armbandjes zoals de FitBit of de Jawbone die dag en nacht meten hoeveel je beweegt, hoeveel calorieën je verbrandt en zelfs hoe goed je nachtrust zijn niet meer aan te slepen en bedrijven als Apple en Samsung hebben ondertussen ook al een reeks aan slimme horloges op de markt gebracht. Iets zegt ons dat we er hier komend jaar nog veel meer van zullen zien. (Xiaomi iemand?)

3. Huis-tuin-en-keuken 3D printers

MakerBot-Replicator-2

Hoewel 3D printers – of soortgelijke apparaten – al uit de jaren 80 stammen is nu pas de tijd aangebroken dat elk modern huishouden ze ook daadwerkelijk kan aanschaffen. Waar de gigantische apparaten dertig jaar terug nog een fortuin kostten, relatief slechte kwaliteit modellen maakten en eigenlijk alleen maar voor grote bedrijven interessant waren kun je nu voor een paar 100 euro al een degelijke 3D printer in huis halen.

Zoals de naam al doet vermoeden, een 3D printer is in principe een papier-printer zoals je de gewend bent, maar deze print niet alleen op een plat stuk papier met inkt maar print ook in de hoogte met een speciaal soort plastic. Resultaat? Je maakt (of downloadt) een 3D model van iets – je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er een 3D model van gemaakt – en binnen een paar minuten heb je een hard plastic figuurtje in handen. Ideaal om bijvoorbeeld kleine onderdelen van apparaten in en rond het huis te vervangen!

4. 4K beeldschermen, in je TV en smartphone!

macbook

Full HD is vandaag de dag niet meer genoeg om de grote hoeveelheid pixels die onze smartphones, camera’s en videorecorders elke dag vastleggen. Vorig jaar introduceerde YouTube al 4K video’s op haar website maar toen hadden nog maar weinig mensen de behoefte (en het geld?) om een dergelijk scherm aan te schaffen.

Het feit dat de prijzen van 4K displays binnen een jaar van ‘duur’ naar ‘betaalbaar’ zijn gegaan zegt al meer dan genoeg over wat 2016 gaat brengen op het gebied van monitoren en TV’s. Oh ja, en vergeet niet dat Sony pas nog ‘s werelds eerste 4K smartphone(!) op de markt heeft gebracht!

5. WiFi via licht, ofwel Li-Fi

wi-fi-li-fi

In 2014 wist een klein bedrijf op de bekende technologie beurs CES in Barcelona menig hart sneller doen kloppen met een interessante nieuwe technologie. Pure Li-Fi toonde namelijk aan dat het mogelijk is om data zo’n 100 keer sneller via zichtbaar licht te versturen dan dat we momenteel met Wi-Fi signalen kunnen.

Ondertussen zijn er miljoenen geïnvesteerd in de technologie en zijn er steeds meer grote bedrijven geïnteresseerd om de technologie naar een nieuw (lees: commercieel) niveau te tillen. De eerste Li-Fi Lamp stamt al uit 2014 maar het lijkt erop dat we de komende tijd veel meer gaan zien van deze veelbelovende techniek!